Så köper du rätt cykelhjälm

Så köper du rätt cykelhjälm

Du skulle förmodligen inte åka i en bil som saknade säkerhetsbälte, så varför skulle du cykla utan en cykelhjälm? Att bära hjälm är det enda vettiga valet oavsett vilken typ av situation du ska använda cykeln i. Här får du några tips som kan hjälpa dig att välja en cykelhjälm som uppfyller dina krav.

Hjälmens uppbyggnad

De flesta cykelhjälmar har en design där ett yttre skal och ett innerlager fästs utan användning av lim. Detta ger en såväl hållbar som lätt hjälm. Även om vikten inte är något större bekymmer för den genomsnittlige cyklisten, uppskattar såväl racercyklister som entusiaster denna skillnad i vikt som en lättare hjälm ger.

De flesta cykelhjälmar har ett skal av plast som ser till att hjälmen håller ihop under en krasch, förhindrar att den knäcks eller punkteras och låter hjälmen glida då den stöter emot till exempel marken. Anledningen till att hjälmen är tänkt att glida, är för att den då kan skydda både huvudet och nacken.

Det inre lagret i hjälmen tillverkas vanligtvis av polystyrenskum. Vid en kollision för skummet bort en del av kraften från huvudet. Det är därför viktigt att detta inre lager passar huvudet och sitter bekvämt.

MIPS

Vissa av dagens cykelhjälmar har en teknik som kallas MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Det är en teknik som förändrar det sätt på vilket hjälmarna är uppbyggda och som syftar till att ge bättre skydd från de rotationskrafter som uppstår vid en cykelolycka. De hjälmar som är utrustade med MIPS har ett lager mellan det inre skumlagret och det yttre skalet, vilket minskar risken för hjärnskada till följd av dessa rotationskrafter.

Andra funktioner på cykelhjälmar

Cykelhjälmar har förutom det inre skumlagret, det yttre skalet och i vissa fall MIPS även andra funktioner. Här kikar vi närmare på några av dessa:

Ventilation

Hjälmens ventilationshål ger ett bättre luftflöde över huvudet, vilket gör att ditt huvud blir svalare och att cykelturen blir mer behaglig. Ju fler ventilationshål hjälmen har, desto lättare blir den också.

Spännen

Hjälmens spännen bör vara bekväma samt lätta att spänna och knäppa upp.

Ansiktsskydd

Vissa mountainbikehjälmar har ett hakskydd som ger ett ökat skydd för ansiktet. Detta kan vara användbart vid till exempel downhill och andra tävlingsformer där skaderisken är förhöjd.

Visir

Vissa cyklister vill gärna ha visir på hjälmen som skyddar mot solljus. Dessa är inte minst vanliga på mountainbikehjälmar. Visiret ger dock en något ökad vikt samt ökar luftmotståndet lite grann.

Så hittar du din hjälmstorlek

När du tittar på olika cykelhjälmar är det viktigt att du hittar en som passar bra. De flesta hjälmarna finns i small, medium och large, samt eventuellt större storlekar. Vissa hjälmar har dock en enda storlek för män, en för kvinnor och en för barn.

För att ta reda på vilken hjälmstorlek du har, tar du helt enkelt ett måttband och mäter runt den största delen av ditt huvud, strax över ögonbrynen. Om du inte har ett måttband tillgängligt kan du mäta med hjälp av ett snöre, och därefter mäta dess längd med hjälp av ett måttstock eller linjal.

När du har tagit ditt mått bör du leta efter en hjälmstorlek som matchar detta. Om ditt mått ligger mellan två hjälmstorlekars mått, kan du antingen välja den mindre storleken eller bära en cykelkeps eller cykelmössa under den större hjälmen. Vissa vuxna med mindre huvuden kan med fördel använda en cykelhjälm för barn.

Dessa är de generella hjälmstorlekarna:

  • XS: 51 cm
  • S: 51-55 cm
  • M: 55-59 cm
  • L: 59-63 cm
  • XL: 63 cm
  • One size för män: 54-61 cm
  • One size för kvinnor: 50-57 cm
  • One size för barn: 46-57 cm