Så justerar du din cykelhjälm och sköter om den

En cykelhjälm som sitter bra bör sitta ganska tight, men inte för tight. Den bör sitta rakt på huvudet och inte vara tillbakalutad, och på framsidan bör den sitta ungefär ett par centimeter ovanför ögonbrynen så den skyddar din panna. Om hjälmen rör sig betänkligt när du trycker den åt sidorna samt framåt och bakåt, kan du behöva justera dess passform.

För att göra detta börjar du med att justera storleken på hjälmens inre innan du sätter hjälmen på huvudet. När hjälmen väl sitter på plats på ditt huvud, spänner du hakremmen och drar även åt den. remmen bör bilda ett “V” på bägge sidor av huvudet, strax under örat. Justera remmarna på bägge sidor tills de sitter bra och bekvämt.

Avslutningsvis öppnar du munnen med hakremmen fastspänd. Hjälmen bör nu trycka mot toppen av ditt huvud när du öppnar din mun. Om så inte är fallet, bör du tight till hakremmen ytterligare och återupprepa denna procedur. Se bara till att inte spänna remmen alldeles för mycket, eftersom det vid en viss punkt kommer ger upphov till obehag.

Vårda din cykelhjälm

Det finns vissa saker du kan göra för att maximera din cykelhjälms hållbarhet:

  • Använd inte kemiska lösningsmedel när du rengör hjälmen. Hjälmtillverkarna rekommenderar att du bara använder en mjuk trasa eller en svamp, tillsammans med en mild tvål och vatten. Borttagningsbara skumkuddar kan du med fördel tvätta.
  • Förvara inte din cykelhjälm i ett garage, på en vind, i bagageluckan på bilen eller i något annat förvaringsutrymme som kan bli väldigt varmt. Om hjälmen utsätts för hög värme kan bubblor uppstå på olika delar av hjälmen. Du bör inte bära en hjälm som har blivit värmeskadad.
  • Låna inte ut din hjälm till andra. Det är nämligen bra att känna till vad din cykelhjälm har utsatts för.

Då bör du byta ut din hjälm

En hjälm som har varit inblandad i en olycka är sannolikt skadad. Om din cykelhjälm har utsatts för en rejäl smäll bör den bytas ut, även om den ser okej ut.

Om du inte har varit med om någon olycka bör du ändå byta ut din hjälm efter fem års användning. Luftföroreningar, UV-ljus och vädrets makter kan göra att hjälmens beståndsdelar försvagas över tid.