Om oss

Vi vet hur svårt det kan vara att köpa en ny hjälm, eller att uppgradera från en gammal hjälm, om man inte vet var man ska börja titta. Tack vare de stora framsteg som har gjorts på sistone inom den moderna hjälmtekniken, finns det idag massor med alternativ att välja mellan. Beroende på din budget, vilken typ av cykling du ägnar dig åt, vilka preferenser du har vad gäller stil på hjälmen, samt hur bekväm du tycker hjälmen behöver vara, finns det en hjälm som passar alla. Men det gäller att man vet vad man vill ha så man kan minska ner urvalet. Vi finns här för att hjälpa dig med detta.

Det bästa vore om du köpte en hjälm i samband med att du köpte din cykel. Om det inte var fallet, bör du fundera på att ta en tur till din lokala cykelbutik för att välja en hjälm med perfekt passform. Du kanske oroar dig för att vissa hjälmar inte är lika säkra som andra. Du kan dock vara lugn, eftersom det finns regler som gör att hjälmarna måste uppfylla vissa säkerhetskrav. Här på sajten kan du bland annat läsa om den produktmärkning som finns på cykelhjälmar samt om de standarder som finns. Det är inte heller så att dyrare modeller per automatik är säkrare än billigare sådana, utan kostnaden har oftare att göra med till vilken grad hjälmen kan förbättra din prestanda.

För att minska urvalet av tillgängliga hjälmar, kan du bland annat läsa produktrecensioner på nätet. En viktig aspekt att tänka på är huruvida du vill ha en hjälm med MIPS (Multi-directional Impact Protection System), vilket du kan läsa mer om här på webbplatsen. MIPS är en svenskutvecklad teknik som skyddar bättre mot vissa typer av smällar än vad hjälmar som inte är utrustade med denna teknik gör. Allt fler hjälmtillverkare har på senare år börjat tillhandahålla två varianter av sina modeller: en med MIPS och en utan. Numera skiljer de sig inte särskilt mycket åt i pris, vilket gör att en hjälm med MIPS kan visa sig vara en bra investering.

Förutom att gå igenom vilka olika typer av hjälmar som finns tillgängliga på marknaden (det finns nämligen minst en hjälm för varje cykelsport), går vi även igenom vad du bör tänka på när du köper en cykelhjälm. Vi förklarar också hur du tar ditt hjälmmått och hur du på bästa sätt justerar din hjälm, samt berättar om det mesta i övrigt som har med cykelhjälmar att göra.