Hur mäter man storlek på cykelhjälmar?

Hur mäter man storlek på cykelhjälmar?

Cykelhjälmens uppgift är att skydda ditt huvud om du skulle råka falla av cykeln, och på så sätt förhindra att en skada uppstår eller lindra en eventuell skada. En bra cykelhjälm har en bra balans av täckyta, komfort och ventilation. På senare år har stora framsteg gjorts vad gäller designen av cykelhjälmar. Det har lett till att det idag finns ett brett utbud av vaddering du kan sätta i hjälmen för att anpassa den interna passformen.

Så mäter du din hjälmstorlek

Det är avgörande för din säkerhet att hjälmens passform är den rätta. Ett sätt att mäta storleken på ditt huvud, och på så sätt kunna avgöra din hjälmstorlek, är med hjälp av ett måttband. Mätt cirka 2,5 cm ovanför ögonbrynen (det vill säga på pannan) och fortsätt runt hela huvudets omkrets. Kontrollera att tejpen sitter tätt inpå huvudet och mät gärna flera gånger för att vara säker på att få det korrekta måttet.

Det finns särskilda hjälmar som är avsedda för kvinnor. Dessa har en mindre passform på insidan av hjälmen och kan även ha ett annat färgschema än de manliga cykelhjälmarna. De flesta cykelhjälmar som kommer i tre olika storlekar anses vara unisex, vilket innebär att de passar såväl män som kvinnor.

Olika typer av hjälmar

Det finns flera olika typer av hjälmar som är avsedda för olika användningsområden. Här får du mer information om dessa.

Racerhjälmar

Racerhjälmar är särskilt framtagna för att användas av racercyklister, men kan trots detta användas av utövare av alla cyklingens olika grenar. De allra bästa racerhjälmarna är extremt lätta samt ger ett bra skydd och bra ventilering.

Aerodynamiska racerhjälmar

Den aerodynamiska racerhjälmen är en ny typ av racerhjälmar som är en korsning mellan TT-hjälmen (time trial-hjälmen) och racerhjälmen. Den är designad för att ge samma rörlighet, lätta vikt och kompakta storlek som en racerhjälm, men samtidigt också ha aerodynamiska fördelar.

Time trial-hjälmar

TT-hjälmen är gjord för racercykling där det handlar om att skala av så mycket tid som det bara går. Deras främsta syfte är att ge aerodynamiska fördelar samt skydd medan man tävlar mot klockan.

Mountainbikehjälmar

Mountainbikehjälmen ger ett extra bra skick, samtidigt som den ger den ventilation du behöver under tuffa cykelturer i terräng.

BMX-hjälmar

BMX-hjälmarna finns framför allt i två olika utföranden: heltäckande hjälmar som ger det skydd som krävs för BMX-cykling och öppna hjälmar som är vanligare att använda till mindre krävande cykling. Den senare typen av BMX-hjälm påminner mycket om skatehjälmar.

Fritidshjälm

Fritidshjälmen är till för alla de cyklister som vill ha en hjälm som ser bra ut, men som inte har den ultralätta designen, det extremt ventilerade skalet eller den aerodynamiska utformningen.

Så väljer du rätt cykelhjälm

Din säkerhet är det absolut viktigaste du ska ha i åtanken är du väljer mellan olika cykelhjälmar. För att kunna cykla i trafiken eller genomföra en tävling kan det dessutom vara ett lagstadgat krav att bära en certifierad cykelhjälm. Utöver detta finns det vissa saker som också kan vara bra att tänka på.

Ventilering: Ju fler ventilationshål din hjälm har, desto svalare kommer din hjässa att vara när du bär den. På racerhjälmar är ventilationen utformad för att låta luften flöda genom hjälmen från framsidan och ut genom de bakre ventilationshålen. På mountainbikehjälmar är ventilationen istället tänkt att fungera som en skorsten, där den varma luften förs uppåt och bort från hjälmen.

Spännen: Hakremmen bör sitta tillräckligt bra på undersidan av din haka när du har spänt fast den. Du bör dock kunna öppna din mun för att äta eller dricka. De övre spännen på hjälmen bör forma ett “V” precis under örsnibben.