Fler typer av cykelhjälmar

Fler typer av cykelhjälmar

Vi har tidigare tittar närmare på racerhjälmar och mountainbikehjälmar. Det finns dock cykelhjälmar för alla ändamål: olika typer av cykelsporter, pendling och vardagscykling. En sak som skiljer cykelhjälmar från andra typer av hjälmar, är att det ofta finns flera olika hjälmtyper som lämpar sig väl för ett och samma ändamål. Mountainbikecyklister kan till exempel använda sig av en mountainbikehjälm, en downhill-hjälm eller en vanlig motorcykelhjälm.

Pendlarhjälm

Pendlarhjälmen är ett begrepp som myntades av cykeltillverkaren Bell 2004, när de presenterade sin hjälmmodell Metro. En pendlarhjälm är en cykelhjälm som har en rundad form, snarare än den förlängda form som racercyklar har. Även pendlarhjälmen har ventilationshål och har vanligtvis ett ganska tunt plastskal till yttre. Ibland kan denna typ av hjälm ha medföljande accessoarer vilka kan vara användbara för pendlaren, såsom öronlappar för vintern, speglar samt bakre blinkers.

Aerodynamisk racerhjälm

Aerodynamiska racerhjälmar används i vissa lopp av proffscyklister, men inte under de sträckor där ventilationen är viktigt. Denna typ av hjälm förbättrar inte prestationsförmågan hos den genomsnittlige racercyklisten i någon högre utsträckning, och är heller inte lika aerodynamisk som en time trial-hjälm, men vissa cyklister föredrar ändå den för dess image. Vissa aerodynamiska racerhjälmar har en något rundare profil, vilken vi föredrar framför andra designer.

Downhill-hjälm

Downhill mountainbikecykling kräver lättviktiga hjälmar vars design påminner om motorcykelhjälmar. De har ofta ett hakskydd för att ge ansiktet ytterligare skydd. Denna typ av hjälm används vid downhill-tävlingar, inte minst på tuffa banor i skogsterräng. Downhill-hjälmar har ventilationshål och det yttre skalet är antingen ett ganska tunt plastskal eller ett lite tjockare skal av plast eller kompositmaterial såsom kolfiber eller fiberglas. Detta är ett av de få val av cykelhjälmar som passar cyklister som vill ha bra skydd för ansiktet men samtidigt ha en ventilerad hjälm.

BMX-hjälm

BMX-hjälmen liknar en motorcykelhjälm och kan antingen ha en lätt vikt eller väga lite mer än andra hjälmtyper. Vissa BMX-cyklister använder sig av helt vanliga motorcykelhjälmar. BMX-hjälmar har alltid skydd för hakan och ett ganska stort visir som är fastskruvat i hjälmen. BMX-hjälmens yttre skal är tillverkad av plast eller kompositmaterial såsom kolfiber eller fiberglas. Vissa hjälmar har ventilationshål, men oftast ganska små sådana eftersom ett BMX-lopp vanligtvis är ganska kort.

Time trial-hjälm

Time trial-hjälmen är tillverkad för optimal aerodynamisk effektivitet vid racercykling. De flesta time trial-hjälmar har en ganska avlång design som påminner om en tårdroppe till formen. Vissa är väldigt långa på baksidan och vilar på cyklistens rygg, vilket gör cyklisten än mer strömlinjeformad. När cyklisten sitter upp eller tittar ner förs hjälmens “svans” upp i luftströmmen. Vissa TT-hjälmar är framtagna för att signalera om svansen hamnar ur läge. Få hjälmar av den här typen har ventilationshål eftersom det skulle förstöra det mjuka luftflöde som finns runt hjälmens yttre skal.

I normala cykelhastigheter uppnås inte den aerodynamiska effekten, vilket gör att denna hjälmtyp används uteslutande för time trial-tävlingar och liknande. Dess långa svans skulle sannolikt upplevas som störande av en vanlig cyklist.

Skatehjälm

Skatehjälmarna var redan på 70-talet hjälmar med en rund form och ett hårt yttre skal. Än idag använder sig skateboardåkare av denna typ av hjälm. Faktum är att det är den bästa formen som finns för att ge skydd åt huvudet då åkaren faller mot asfalten i hög fart. Skalet är vanligtvis tillverkat av hårdplast.

Skatehjälmen har oftast små, runda ventilationshål som inte ger ett tillräckligt bra luftflöde för att den ska vara bekväm för cykling. Vissa cyklister föredrar ändå denna hjälmtyp, kanske främst cyklister som använder cykeln för att pendla mellan hemmet och jobbet eller skolan. Skatehjälmen är särskilt populär bland barn och ungdomar, men har på senare år även ökat i populäritet bland vuxna.