Cykelhjälmar med MIPS vs icke-MIPS

Cykelhjälmar med MIPS vs icke-MIPS

Att falla mot marken under cykelturen kan vara en skrämmande tanke. Det krävs ingen större nedslagskraft för att du ska åsamkas en allvarlig skada, särskilt om du har oturen att slå i huvudet. Det finns så många faktorer som kan bidra till en cykelkrasch att det kan vara svårt att förse sig själv med tillräckligt bra skydd. När du som cyklist kraschar och slår i huvudet, är en vanlig cykelhjälm tänkt att absorbera en linjär stöt, det vill säga det trubbiga våldet.

En cykelhjälm klassas som säker om man kan släppa den från en viss höjd på ett stationärt föremål och hjälmen på ett hyfsat sätt absorberar smällen och skyddar huvudet. Men få ärrade cyklister har varit med om krascher där man träffar marken stannar utan att studsa och rulla omkring. När man tänker på hur alla andra aspekter av cyklingen har gått framåt – cyklarna har till exempel blivit snabbare, lättare och bättre på alla sätt och vis – blir det dessvärre väldigt tydligt att cykelhjälmarna inte har utvecklats i samma takt, och att de kanske inte ger tillräckligt bra skydd mot hjärnskakningar och hjärnskador.

Cykelhjälmar med MIPS skyddar även mot andra typer av stötar

Det är här cykelhjälmar med MIPS kommer in i bilden. MIPS är inte ett varumärke som säljer hjälmar, utan en teknik som hjälmtillverkare kan inkorporera i sina hjälma. MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och togs på mitten av 90-talet fram av Hans von Holst och Peter Halldin på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Cykelhjälmar med MIPS har ytterligare ett lager som fästs i det skyddande lager av skum som används i helt vanliga cykelhjälmar. Detta separata lager skyddar även mot den rotationskraft som vissa stötar orsakar, som resulterar i att hjärnan roteras. MIPS-lagret kan röra sig självständigt från hjälmens yttre skal och kan därför avleda en större del av stöten när du studsar omkring på vägen eller i MTB-spåret.

Så fungerar cykelhjälmar med MIPS

Det kan låta ganska komplicerat, men faktum är att det är ganska enkelt.Du tar en helt vanlig hjälm och stoppar in ett väldigt tunt lager på insidan där huvudet sitter. Detta lager består av flexibla elaster som gör det möjligt för det inre lagret och det yttre skalet att rotera åt alla håll oberoende av varandra.

En hjälm med MIPS härmar helt enkelt den funktion som den vätska som finns mellan skallen och hjärnan har. Det inre lagret kanske bara rör sig ett fåtal millimeter, men i tester har det visat sig vara tillräckligt mycket för att minska de effekter som rotationskraften har på hjärnan vid vissa typer av krascher.

Hjälmens yttre skal fungerar i praktiken som en andra skalle, medan det inre MIPS-lagret alltså härmar den vätska som finns i denna andra skalle.Ju mer kraft som kan avledas från huvudet vid en olycka, desto mindre trauma utsätts hjärnan för.

Tänk på detta när du köper en MIPS-hjälm

När du köper en cykelhjälm med MIPS bör du köpa en hjälm vars yttre skal inte har gjorts tunnare för att få plats med MIPS-lagret. Du vill nämligen ha hjälmens fulla skydd plus MIPS utöver detta. På vissa hjälmar sätts MIPS-lagret in i efterhand för att produkten ska komma ut på marknaden snabbare, men vår rekommendation är att du köper en cykelhjälm som är framtagen med MIPS för att säkerställa att produkten har bästa möjliga funktion och passform.

Oavsett om du köper en cykelhjälm med eller utan MIPS, är det viktigt att hjälmen sitter bra på huvudet. Ju djupare ner på huvudet den sitter desto bättre, då detta innebär att hela baksidan av huvudet skyddas.