Cykelhjälmar för alla användningsområden

Cykelhjälmar för alla användningsområden

Om du besöker din lokala cykelbutik eller bara tar dig en titt bland dina cyklande vänner, kommer du snart upptäcka att det finns ett brett utbud av cykelhjälmar på marknaden. Det finns hjälmar som har tagits fram för varje enskild cykelgren och det finns till och med flera olika typer av hjälmar som är framtagna för vissa grenar av cykelsporten. Detta gäller inte minst hjälmar för mountainbikecyklister och racercyklister. Här går vi igenom de stora skillnaderna mellan olika typer av hjälmar för cykling.

Förutom att designas utifrån sina användningsområden, anpassas många cykelhjälmar också för att passa såväl män som kvinnor och barn. Vissa hjälmar är unisex, vilket innebär att de kan bäras av både kvinnor och män.

En typisk cykelhjälm består av två delar: ett hårt yttre skal och ett mjukare inre lager. Om hjälmen utsätts för en stöt, till exempel om du råkar trilla av din cykel, kommer det hårda skalet att fördela den kraft som uppstår över ett större utrymme för att skydda din skalle. Det inre lagret ser istället till att absorbera den energi som uppstår vid smällen för att mindre kraft ska överföras till ditt huvud.

Det är viktigt när man väljer cykelhjälm att den följer de säkerhetsstandarder som gäller inom EU. Detta för att säkerställa att hjälmen uppfyller olika krav vad gäller säkerhet m.m.

Här kikar vi närmare på de olika typerna av cykelhjälmar som finns att tillgå. Vi börjar med racerhjälmar och MTB-hjälmar, men kommer på andra sidor på webbplatsen även gå igenom andra typer av cykelhjälmar.

Hjälmar för racercykling

Som en tumregel brukar man säga att racerhjälmar inte ska ha något visir, medan en mountainbikehjälm har ett sådant. De flesta racercyklister bär istället solglasögon och/eller en cykelkeps för att inte bländas av solen under tävlingen. Ett visir kan dock skymma sikten när man som racercyklist färdas fram längs vägarna, särskilt om cykeln inbjuder till en lite mer aggressiv åkstil eller när man lutar sig mot styret. De flesta instegsmodeller av racerhjälmar har ett avtagbart visir, vilket gör att du oavsett vad vi just har berättat kan använda hjälmen till olika sorters cykling.

Traditionella cykelhjälmar för racercykling har oftast fler ventilationshål jämfört med en mountainbikehjälm, vilket ger ett ökat luftflöde. Det kan verka konstigt att en hjälm som har fler ventilationshål, och därmed i praktiken ger dig mindre hjälm, kostar mer. Anledningen till detta är att det krävs mer arbete för cykeltillverkarnas designer att ta fram ytterligare ventilationshål, vilket ger en högre utvecklingskostnad för att ta fram en hjälm med låg vikt och bra ventilation som fortfarande uppfyller de olika krav på säkerhet och skydd som krävs.

De designers som tar fram racerhjälmar med större ventilationshål förutsätter att du kommer landa på ett mjukare underlag om du faller, vilket gör att det är mindre risk för att olika föremål tar sig igenom ventilationshålen. När det gäller mountainbikehjälmar är förhållandet det motsatta, vilket gör att de ofta täcker bättre och inte ger lika bra luftflöde. Generellt sett är racerhjälmar också mer kompakta och har ett mer slimmat utseende. Priset beror dels på vikten men även på ventilationen och varumärket.

Mountainbikehjälmar

Många mountainbikehjälmar har en design som till stor del påminner om racerhjälmarna. Det finns dock några skillnader, bland annat att MTB-hjälmar täcker en större del av huvudet. De har ofta färre ventilationshål och täcker mer av såväl baksidan som sidorna av huvudet.

Denna typ av hjälm har ofta ett inbyggt visir och är framtagna för att du ska klara dig bra även om du landar på ett ojämnt underlag som kan vara kantat av stenar, grenar och trädrötter. Dessa kan nämligen också utgöra en fara för huvudet om du faller av cykeln.