Bell och Giro: de stora tillverkarna av cykelhjälmar

Två av de mest kända varumärkena på marknaden för cykelhjälmar är Bell och Giro. Bell är en amerikansk hjälmtillverkare vars företag grundades 1923 i staden Bell i Kalifornien. I början tillverkade man hjälmar för racerförare inom motorsporten. Först 1975 började Bell tillverka cykelhjälmar. Företaget ägs sedan 2016 av Vista Outdoor – ett företag som bland en rad andra varumärken även äger varumärket Giro.

Giro är en annan känd tillverkare av bland annat cykelhjälmar. Företaget grundades 1985 och har sitt huvudkvarter i Scotts Valley i Kalifornien. Giro har tagit fram en rad kända produkter, bland annat mountainbikehjälmen Montaro som har MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Du kan läsa mer om MIPS på andra sidor här på webbplatsen. Giro har licens för att använda denna teknik som ursprungligen togs fram genom ett samarbete mellan Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Karolinska Institutet.

Bell och Giro satsar på MIPS

Såväl Giro som Bell har på senare år börjat använda MIPS i sina cykelhjälmar, och de har nu även börjat släppa mer prisvärda hjälmar som använder sig av detta skydd mot skador orsakade av rotationskraft. Under förra året (2016) introducerade de bägge hjälmgiganterna ett större utbud av MIPS-hjälmar än någonsin.

Den kanske viktigaste förändringen var dock att dessa hjälmar nu hade ett lägre pris, vilket förde med sig att hjälmar med MIPS nu är tillgängliga för en större andel cyklister än tidigare. Bägge dessa hjälmtillverkare tror att MIPS inom kort kommer bli en standard, men tills dess är MIPS-utrustade hjälmar mer av ett tillval.

Under fjolåret lanserad Giro bland annat en uppdaterad version av modellen Synthe, som har MIPS och först dök upp under 2015 års Tour de France. Den finns i många olika färger och finns i såväl standardutförande som en variant med MIPS. Savant är en annan av Giros modeller som kan fås antingen med eller utan MIPS. Denna modell har 25 ventilationshål som har testats i en vindtunnel. Bell har även de introducerat MIPS-hjälmar med ett lägre pris, bland annat modellen Draft. Bells Tour de France-hjälm från 2015 var modellen The Gage, som även den har MIPS.